Het weer hier in België is niet altijd even goed te voorspellen. met deze soep zit je sowieso goed! Je kan deze soep warm of koud eten; het is dus een echte ‘soup for all seasons’.

Ingrediënten 

  • 1 l bouillon
  • 500 g wortelen, in fijne blokjes gesneden
  • 100 g aardappelen, geschild en fijngesneden
  • 100 g prei, fijngesneden
  • 2 reepjes geschaafde sinaasappelschil
  • 4 el sinaasappelsap, of naar wens
  • zout en peper
  • 2 el grof gesneden, verse peterselie
  • 1 reepje geschaafde sinaasappelschil, fijngesneden

Bereiding

  • Giet de bouillon in een pan en voeg de worteltjes, de aardappelen, de prei en de sinaasappelschil toe. Breng aan de kook op een hoog vuur. Schep indien nodig het schuim van de oppervlakte. Temper het vuur en laat de soep circa 20 minuten koken of tot de groenten zacht zijn.
  • Haal de sinaasappelschil eruit. Pureer de soep met een mixer of in een keukenmachine tot hij smeuïg is.
  • Wilt u de soep warm serveren, doe hem dan in de uitgespoelde pan terug. Verhit hem en voeg het sinaasappelsap toe. Breng op smaak. Doe de soep in kommen en bestrooi met de peterselie en de sinaasappelschil en serveer hem onmiddellijk.
  • Wilt u de soep koud serveren, zet hem dan 4 uur in de koelkast. Roer er voor het serveren het sinaasappelsap door en breng op smaak. Garneer en serveer zoals de warme soep.

Variaties en tips

Maak soep van sperziebonen op basis van dit recept. Vervang de worteltjes door 450 g sperziebonen, schoongemaakt en fijngesneden. Laat de sinaasappelschil weg en voeg 30 g, circa ¼ knol, fijngesneden venkel toe. Nadat u de soep hebt gepureerd, moet u hem misschien nog zeven om de vezels te verwijderen. Serveer de soep bestrooid met een beetje fijngesneden verse venkelblaadjes (van de knol) of met dille.

 

*Voor de glutenvrije en lactosevrije variant kijk je de bouillon na.